dijous, 23 de maig del 2013

Veure o visionar Canal 9


                                                             Levante-EMV
 

          En el lèxic de televisió diferencíem clarament el que és veure un programa, de visionar un programa. Veure un programa és l’activitat que fa l’audiència quan té interès amb algun programa. Connecta el televisor i mira les imatges, segueix la trama de la pel·lícula o la sèrie de ficció o atén les notícies de l’informatiu per tal d’assabentar-se de què ha passat al món. Visionar un programa és alguna cosa més. Visionar implica mirar, atendre, parar atenció al missatge o als rètols, fixar l’atenció en la qualitat de la imatge o el so. Implica llegir entre línies o mirar entre plànols.  Veure, podríem dir que és un nivell bàsic mentre que visionar seria un nivell superior.

            Faig aquest aclariment perquè em crida poderosament l’atenció que la nova Directora General de RTVV s’enteste a dir que ella no veu Canal 9. Perfecte, està en el seu dret. Cadascú a casa seua fa el que li ve de gust. Directors Generals que no veuen Canal 9 n’hi ha hagut alguns. En cas contrari, no es comprendria la coexistència d’algunes graelles de programació infumables i Directors Generals interessats en la intel·lectualitat. També hi ha hagut càrrecs polítics del PP que no han vist per norma Canal 9, perquè coneixent la seua preocupació per la moral i els bons costums, hagueren posat el crit al cel, només que hagueren vist algun programa de Tòmbola.

            Deia el diari Levante-EMV fa uns dies, al fil d’una suposada obertura a la pluralitat de la televisió autonòmica,  que “Vidal no escondió su malestar con sus subordinados al sentirse engañada sobre el grado de pluralidad de TVV. Ella no ve Canal 9”. A aquestes altures de la correguda, un no pot creure que ningú que visca a terres valencianes desconega  una possible manca de pluralitat a la televisió i la ràdio autonòmica.

            Evidentment la Direcció General de RTVV no té cap obligació de “veure” Canal 9 però si que entraria dins de les seues funcions “visionar” Canal 9. Això, visionar Canal 9, implicaria examinar –directa o indirectament- el producte final per tal d’avaluar-lo, esmenar els errors o les deficiències i canviar el que s’haguès de canviar. No visionar i tampoc veure Canal 9, per part del seu màxim responsable implicaria una certa deixació de funcions.

            Si la Directora General visionara Canal 9 se n’adonaria de la falsa pluralitat que, segons la mateixa notícia de Levante-EMV, proposava el presentador Xavier Carrau: “Pese a la presunta pluralidad convenida por los responsables del canal público, Carrau sugirió a Vidal la posibilidad de que los síndics de las Corts fueran pasando por su programa para ser entrevistados”. La proposta de Carrau tenia de tot menys caràcter periodístic, perquè relegava a un segon terme el plantejament  periodístic a canvi d’una pluralitat que, d’entrada, deixava fora el secretari general del PSPV i en canvi donava pas al síndic socialista, Antonio Torres que, amb tots els respectes, té molt menys interès periodístic del que puga tindre Ximo Puig. La proposta de Carrau en forma de fletxa portava la punta untada amb el verí de la indiferència dirigit a Puig.
            Ximo Puig, segons el diari, es va queixar a Rosa Vidal perquè no l’han convidat a Canal 9 i la Directora General li va dir que ella no és del PP. Qui ho diria ? I també li va repetir que “no era telespectadora de Canal 9”. Sembla, pel que diu, que ni la veu ni la visiona.