dissabte, 10 d’agost del 2013

El silenci de Ràdio Nou i el discurs de la mantenidora







"Marc incomparable" on féu el discurs la mantenidora

               La realitat s’entesta dia a dia a desmentir de manera reiterada les interpretacions interessades que fan algunes persones de la situació política, social o econòmica. El discurs oficial del poder va per un costat i la realitat quotidiana va per un altre ben distint.

            Amb dos o tres hores de diferència com a molt, coincidien en el temps dues circumstàncies relacionades amb RTVV. Dissabte de matinada, Ràdio Nou deixava d’emetre durant sis hores per manca – fruit dels comiats de l’ERO - de tècnics  que podrien haver solucionat un problema puntual; mentre una presentadora de Canal  9, Amparo Cervera, cantava les excel·lències de la nova empresa de ràdio i televisió pública dels valencians en l’acte de presentació de la Reina de les Festes de la població riberenca de Catadau, on l’assalariada de Canal 9, actuava de mantenidora.

            Del silenci de Ràdio Nou només dir que no per previsible, resulta menys indignant i encara més pensant en aquells tècnics de la ràdio autonòmica que estan sense feina des de finals de l’any passat.

            Pel que fa a la presentadora, degué de pensar com ha dit recentment el futbolista del Reial Madrid, Cristiano Ronaldo, que no està bé escopir en el plat on menges. Potser siga així. Però jo afegiria que tampoc està bé escopir sobre les víctimes de la massacre laboral més gran del País Valencià i sobre les seues famílies. Perquè posar-se a cantar les qualitats d’una empresa amb més de mil tres-cents milions d’euros de fallida, amb una audiència sota els mínims exigibles, amb ex directius imputats en el cas Gurtel, amb un ex directiu imputat per presumptes delictes sexuals contra tres excompanyes seues i amb més de mil famílies afectades per un expedient de regulació d’ocupació que no ha seguit les mínimes garanties legals; i no tindre unes poques paraules de solidaritat amb els acomiadats resulta com a mínim inclement. Per no utilitzar adjectius més adients i contundents.

            No era el lloc ni el moment d’haver llançat improperis, d’altra banda merescuts, a la ràdio i la televisió autonòmiques i els seus directius passats i presents. Era el moment i el lloc d’haver obviat el tema per molt de catxé social que puga donar-te ser una cara visible d’una televisió –que d’altra banda agonitza – davant dels teus conveïns.  Hi ha mil temes als quals recórrer per a un acte protocol·lari com la presentació d’una reina de les festes. Però esmentar un tema tan sagnant, com és la televisó autonòmica, i fer-ho des del costat dels botxins, de manera sesgada, no té nom. No està bé.

            La pràctica democràtica aconsella que quan una persona és convidada a fer un parlament en un acte municipal no partidista, el discurs ha de ser pulcrament respectuós amb la diversitat de pensaments i de maneres de vore les coses. El fet que la intervenció de la presentadora de Canal 9 al seu poble, provocara reaccions negatives en l’auditori , tot i que no es van deixar sentir en aquell moment, denota un parell de coses. Una, el discurs estava mancat de la suficient pluralitat per no ofendre a una part de l’audiència i, dos, afortunadament, tots no fan igual i aquells que es van sentir molestos per les paraules de Cervera, van demostrar tindre una educació democràtica que altres no tenen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada