dimecres, 14 de desembre del 2011

Un botifarró al Palau de Justícia

Botifarrons

          He consultat, de bon matí, el meu lingüísta de capçalera per preguntar-li com es diu en valencià allò que els castellans diuen "morcilla", és a dir, aquelles paraules que no estan al text teatral i que l'actor afegeix pel seu compte per provocar en el públic un riure o un toc d'atenció. Rebutjada la solució de "gag" que ens donava un diccionari, hem convingut tots dos que fóra més adient adaptar la fòrmula castellana i batejar el concepte com a "botifarró". Exemple: l'actor veient que el públic s'avorria va soltar un botifarró..., amb els botifarrons sobre l'actualitat política l'obra resultà molt divertida...
          Doncs bé, tot açò ve per la declaració de Francisco Camps ahir al juí dels "trajes" o "Gurtel". El, en altres temps, president dels valencians va introduir un botifarró en la seua compareixença davant el jurat, sense vindre massa a compte de què s'estava parlant. L'acusat, possiblement, volguera deixar clar als membres del jurat popular, que el magistrat president, Juan Climent Barberá, havia exercit un càrrec durant l'època de Joan Lerma en la Generalitat i com que no podia dir-los-ho d'una manera directa, els ho va amollar amb un botifarró. La veritat és que Camps ha demostrat sobradament que domina l'art de la interpretació.
          Ara venen les preguntes: Què volia dir amb això ?  Que el jutge no és imparcial per haver exercit un càrrec ( tècnic) ? I això de tècnic no ho va dir Camps, ho dic jo. Que té algun interés obscur en el resultat del judici ? No ho sé.
          Però el magistrat Climent Barberá -amb qui no m'uneix cap vincle familiar, a falta de fer un estudi genealògic amb profunditat - és un professional independent i eminentment tècnic.  Mireu el currículum i la seua trajectòria professional. I, a més, ell no és qui ha de jutjar-lo. Ja hem dit que hi ha un jurat popular. Són nou ciutadants que són els qui han de dir si el consideren innocent o culpable. Climent Barberá només ha de dictaminar, en el cas de culpabilitat, quina pena se l'imposa.
          Hi ha un refrant valencià que diu que pensa el lladre que tots roben. Al Palau de Justícia ja no sols hi ha, de tant en tant, alguns xoriços, ara ja n'hi ha també botifarrons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada