dilluns, 28 de novembre del 2011

Patrimoni Immaterial de la Humanitat


          De vegades, entre l'abundant misèria quotidiana, sorgeixen bones notícies que ens reconforten. Huí és notícia Algemesí, a la Ribera del Xúquer. Algemesí és un poble en el millor sentit de la paraula. Per les dimensions es considera ciutat, però Algemesí és més que una ciutat, és un poble. Un gran poble. I els grans pobles fan grans obres. Des de fa segles la població riberenca celebra una festa, la de la Mare de Déu de la Salut, que huí ha estat declarada per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Potser algú dirà: total per unes processons. O potser algun altre objecte: a mi que unes processons siguen patrimoni de la Humanitat no m'interessa. Fins i tot, algu més pot dir: les processons haurien de mantenir el caràcter religiós i no mesclar-se amb tant de ball...
          Pense que el què haurà valorat la reunió de la UNESCO en la Festa de la Mare de Déu de la Salut és la capacitat d'una festa, que ha transpassat el seu caràcter religiós, per integrar un poble sencer. La festa no són unes simples processons. Són unes processons complementades amb música, dansa, teatre, història. Complementades amb dedicació durant tot l'any per mantenir amb disciplina, però també amb innovació, la tradició centenària. La festa d'Algemesí és fe, però també són sentits: colors, olors, textures, plasticitat, so... És integració de propis i foranis, d'homes i dones, de cristians i de no creients.
          A qui no haja anat mai a Algemesí per la Festa de la Mare de Déu de la Salut li recomane que vaja i que veja l'obra de tot un poble, feta a través dels segles. Jo, si puc, no falte.
         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada